IrffanSabri Irffan Sabri: Usahawan Berminda Positif

Wednesday, October 21, 2015

Usahawan Berminda PositifJadilah Diri Sendiri, Saya Adalah Saya, Dia Tetap Dia.

1. Melakukan apa yang kita suka dan minat.

Banyak perkara kita dapat dari perniagaan dalam bentuk kepuasan peribadi, keuntungan kewangan, kestabilan dan keseronokan yang akan menjadi jumlah yang melibatkan perniagaan. Jadi, jika kita tidak menikmati apa yang kita lakukan, dalam semua kemungkinan yang ada, selamat untuk kita menganggap bahawa semua ini dapat dilihat dalam kejayaan atas apa yang diusahakan - atau kekurangan berikutnya kejayaan. Malah, jika kita tidak menikmati apa yang kita lakukan, kemungkinan kita tidak akan berjaya atau tidak dapat melihat apa yang telah kita capai.

2. Mengambil serius dengan apa sahaja yang kita lakukan.

Kita tidak boleh mengharapkan sesuatu untuk menjadi kenyataan dan berjaya dalam perniagaan kecuali kita benar-benar percaya dalam perniagaan kita dan dalam barangan juga perkhidmatan yang kita jual. Ramai orang mengambil mudah atau jalan yang mudah dalam sesuatu perkara dimana akhirnya kita sendiri yang akan terasa kesanya. Setiap tindakan mestilah jelas dan kita faham apa yang kita buat.

3. Merancang segala-galanya.

Merancang setiap aspek pengurusan bermula daripada rumah kita adalah bukan sahaja satu perkara remeh, tetapi juga membina tabiat yang bakal kita jalani setelah keluar rumah. Kita perlu melaksana dan mengekalkan. Perbuatan perancangan pengurusan adalah sangat penting kerana ia memerlukan kita untuk menganalisis setiap keadaan perniagaan, penyelidikan dan menyusun data, serta membuat kesimpulan berdasarkan  fakta-fakta yang dinyatakan melalui penyelidikan. Rancangan pengurusan juga dapat membimbing kita ke arah matlamat kita dan bagaimana kita akan mencapainya.

4. Pastikan pengetahuan dalam bidang kita jelas.

Sebagai peneraju dan penyokong pasukan saya hari ini, itu tanggungjawab saya untuk belajar sebanyakmana yang saya boleh mengenai industri dan keadaan walau dimanapun kita berada, Pengetahuan bidang saya segar dan terus menghadiri majlis-majlis ilmu serta rajin bertanya kepada mereka yang lebih berpengalaman. Jangan segan untuk bertanya dan jangan rasa hebat kerana sudah berjaya. Tak perlu tanya rakan-rakan untuk melakukan apa sahaja yang kita tidak pernah dilakukan sendiri. Pekerja akan memberi penghormatan dan kerja keras untuk seorang ketua yang semakin kotor tanganya bersama mereka. Hormat itu tidak boleh diminta, hormat kerana takut itu adalah perkara yang berbeza.


5. Bekerja Dalam Satu Kumpulan.

Tidak ada satu orang pun boleh membina perniagaan yang berjaya sorang-sorang. Ia adalah satu tugas yang memerlukan satu pasukan yang tidak dapat dilakukan secara berseorangan kerana semua orang mempunyai tugasan dan kelebihan masing-masing. Taj Mahal tidak dibina dan dilakar planya oleh seorang manusia sahaja. Pasukan perniagaan kita mungkin termasuk ahli keluarga, rakan, pembekal, rakan perniagaan, pekerja, sub-kontraktor, industri dan persatuan perniagaan, kerajaan tempatan dan masyarakat. Sudah tentu ahli-ahli pasukan yang paling penting akan menjadi pelanggan atau pelanggan-pelanggan anda. Semua boleh bersuara dalam bagaimana perniagaan kita akan berfungsi dan kepentingan dalam masa depan perniagaan. Penting sekali rangkaian perniagaan dan mereka yang bersama kita. Disebabkan itu, kita perlu memilih yang terbaik untuk kehidupan yang lebih baik. Sebagai contoh, apabila diberi dua pilihan, saya memilih untuk luangkan masa bersama mereka yang lebih tua berkongsi pengalaman dan mereka yang berjaya untuk bertanyakan rahsia dan tips daripada melepak dengan rakan sebaya.

6. Penglibatan Awam.

Selalu keluar untuk mencari jalan dan peluang untuk terlibat dalam masyarakat atau individu yang menyokong perniagaan anda. Anda boleh melakukan ini dengan pelbagai cara, seperti masuk untuk membantu badan amal tempatan, terlibat dalam penganjuran acara komuniti, dan melibatkan diri dalam politik tempatan. Anda boleh menyertai persatuan dan kelab yang menumpukan perhatian kepada program dan dasar yang direka untuk meningkatkan masyarakat setempat. Ia adalah satu fakta yang orang suka untuk menjalankan perniagaan dengan orang yang mereka tahu berpotensi, Hidup mestilah cerdik dan sentiasa mengambil peluang. Tapi jangan sampai matlamat menghalalkan cara.7. Dapatkan dan kekal teratur.

Setiap Perniagaan perlu mempunyai Operasi standard yang sudah dan jelas terbukti menghasilkan prestasi. Jika Tiada, mula bina sistem sistem Operasi dalam perniagaan. Pengurusan yang sama jika terbukti baik, atau cuba tingkatkan tahap pengurusan jika tidak memuaskan. Fokus Pada Satu Perniagaan Hingga Berjaya mendapat Keputusan  dan menunjukkan prestasi. Selepas itu, barulah bangunkan lagi Perniagaan tersebut Atau MEMBINA cabang perniagaan bergantung atas kemampuan.

8. Mentor atau Idola sebagai Contoh.

Setiap orang mempunyai mentor atau idola masing-masing dalam setiap bidang terutamanya perniagaan. Jadikanlah mereka sebagai inspirasi untuk kita berjaya. Belajarlah daripada pengalaman mereka dan terima nasihat dengan berkhemah. Jangan sibuk mengejar kejayaan sehingga ada yang ketinggalan. Cukup-cukup sudah mengira wang didalam saku orang, gunakan masa itu sebaiknya untuk menebalkan poket sendiri. Jika hari ini mereka hebat dan berjaya, mengapa esok kita tidak ingin mengikut jejak mereka, kalau mereka boleh buat mengapa kita tidak boleh.


Semua orang mempunyai kelebihan tersendiri. Cuma yang membezakan kita adalah keputusan yang kita ambil serta tindakan yang kita lakukan. Lambat dan leka membuat keputusan atau merebut peluang, kita sendiri akan ketinggalan.

Untuk berjaya dalam perniagaan bukanlah sesuatu perkara yang mudah. Ianya tidak mungkin boleh tercapai dalam satu malam, tidak juga tercapai dengan hanya memetik jari atau berkata-kata. Untuk mencari kejayaan dalam perniagaan, sentiasalah mencari keberkatan dan berniagalah mengikut syariat Islam.
Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

0 comments:

Post a Comment